lunes, 23 de diciembre de 2013

Metàfores de Charles Chooh

A la següent entrada parlaré de les 4 metàfores, de 4 maneres diferents d'utilitzar l'ordinador dins de l'aula.
Trobem la metàfora tutorial, la de construcció, la de laboratori i la de caixa d'eines. 

1. La metàfora tutorial: l'ordinador com un tutor. Aquesta metàfora parla 
sobre l'ordinador com a model reproductor tradicional del procés d'ensenyament i d'aprenentatge. Cap als anys 50 s'entén als ordinadors com unes maquines per ensenyar als alumnes i ensenyar. 
L'ordinador interacciona tant amb l'alumne, com amb el mestre i amb els dos alhora.

  • Entre l'ordinador i l'alumne, quan l'alumne respon les les preguntes que aquest li planteja i seguit aquest l'avalua.
  • Entre ordinador i mestre, ja que el docent crea aquests programes d'exercici i de pràctica,dur a terme la presentació de la informació tenint en compte la diferencia i individualització de cada alumne. 
  • Entre mestre, alumne i ordinador a la vegada, ja que el docent valora els continguts que ha après l'alumne mitjançant els continguts que el nen ha abocat en l'ordinador. Un clar exemple d'aquest programa és el Jclic i altres programes ja que totes les activitats que es duen a terme es queden registrades, per tal que el professor pugui fer després la valoració del que ha fet l'alumne. 


2. La metàfora de la construcció: l'ordinador com un alumne
En aquest cas és el nen qui controla l'ordinador. 
Senmour Papert cap als anys 60 crea el concepte conegut com Micromon, que consisteix en que  a partir de la experimentació, l'alumne construeix idees. Papert defensa que l'ensenyament prematur comporta que el nen no aprengui ni descobreixi per ell mateix.

3. La metàfora del laboratori: l'ordinador com un simulador. Aquest metàfora és semblant a la segona però amb una innovació. L'aprenentatge segueix present però en aquest cas esta limitat ja que l'alumne no pot dur a terme variables. Això comporta que l'alumne estigui vetat en un mateix entorn. Tot això provoca que l'alumne s'allunyi del món real i s'aïlli. 

4. La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com una eina.
Amb aquesta es pretén que els infants coneguin eines de suport a la comunicació. Una avantatge d'això és que no substitueixen directament als materials reals.
Proposa noves possibilitats expressives, l'ordinador se situa al mig de la realitat i de les persones, ja que d'aquesta manera es relacionen les activitats proposades pels alumnes amb les experiències de la vida diària.


M'ha agradat i alhora m'ha interessat el fet de veure i conèixer les diferents maneres en les que l'ordinador es relaciona tant amb l'alumne com amb el mestre. Tot això des del meu punt de vista m'anirà molt bé en el meu futur com a mestre alhora d'introduir les noves tecnologies a l'aula. 
Penso en el fet de que pugui arribar el dia en el que els aparells tecnològics puguin substituir als llibres i no és una cosa que m'agradi ja que a mi personalment m'agrada i més molt útil aprendre i estudiar del llibre de paper que d'un ordinador. 
Tot i això a hores d'ara puc dir que tant el mestre com l'alumne són dos agent amb molta relació amb les noves tecnologies encara que no ho sembli. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario